Als je wat meer te weten wilt komen over een onderwerp, dan ga je hoogstwaarschijnlijk naar Google. Je geeft je zoekwoord in en je drukt op enter. De resultaten die passen bij jouw zoekwoorden worden mooi in een lijstje weergegeven. Dit proces kan er binnenkort helemaal anders uitzien, want Facebook komt met een sterk vernieuwde zoekmachine op de markt.

Hoe werkt het?

De socialenetwerksite heeft een update gelanceerd, voor hun zoekfunctie, Facebook Search. Hoe werkt het? Wel, hetzelfde als elke zoekmachine. Je geeft een aantal zoekwoorden in over het onderwerp waar jij meer over wil weten.

Het verschil bij Facebook Search zit hem in de resultaten die je te zien krijgt. De resultaten tonen wat de wereld én je vrienden te zeggen hebben over het onderwerp.

Happening Now

Met deze vernieuwing wil Facebook het oog van zijn gebruikers laten vallen op trending nieuws. Met andere woorden, de onderwerpen waar iedereen in de wereld over praat. Zo houdt Facebook je op de hoogte van de laatste nieuwe gebeurtenissen. Het is vooral met deze functie dat de vernieuwde Facebook Search wil concurreren met Twitter.

Als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar je favoriete sportploeg. Dan krijg je allerlei informatie zoals: hun geschiedenis, nieuws van achter de schermen, hun laatst gespeelde matchen, maar ook wat je Facebookvrienden hierover te vertellen hebben. Dit zorgt ervoor dat je snel kan deelnemen aan de gesprekken die interessant zijn voor jou.

Problemen met privacy

De resultaten die je krijgt, komen voort uit wat Facebookgebruikers op hun Facebookpagina zetten. Dus niet alleen wat bedrijven en organisaties, maar ook wat gewone mensen zoals jij en ik op hun pagina plaatsen. Dit kan toch voor eventuele problemen zorgen. Zo is het mogelijk voor je vrienden om met de vernieuwde Facebook Search, oude posts van jou op te halen. Posts waarvan je misschien liever had dat ze verborgen bleven. Het is dus zeker nodig om je privacy settings nog eens na te kijken. Zo heb je zelf controle over de informatie die naar buiten gaat.

Aan de slag!

Wil je al snel de nieuwe Facebook Search uitproberen? Dan ga je toch nog even geduld moeten hebben. Momenteel is Facebook de vernieuwde zoekfunctie aan het testen in de Verenigde Staten. In afwachting kan je hieronder alvast kijken hoe de vernieuwde Facebook Search precies zal werken.