Men vraagt ons regelmatig of het wel interessant is om software op maat te laten ontwikkelen. Mijn antwoord daarop is dat het enkel interessant is in onderstaande gevallen.

Hoe meer vinkjes je kan afvinken, hoe interessanter het wordt om software op maat te laten maken.


1. Er bestaat geen standaard softwarepakket dat de noden invult

Als je bepaalde ideeën wil laten omzetten in een applicatie of webshop op maat, dan kan software ontwikkeling interessant zijn. Vooral als zulke toepassingen niet als standaardpakket worden aangeboden. In het geval dat er wel een standaardpakket ter beschikking is, is het vaak kosten/baten interessanter om te kiezen voor een standaardoplossing. Onderzoek dus best eerst of de bestaande oplossingen voldoen.

 

2. De standaardpakketten die ik heb gezien, hebben nadelen

Als een bestaand pakket teveel nadelen heeft, is het interessant om te kijken naar maatwerk.
Mogelijke nadelen zijn:

  • Het pakket is te duur (bv. te grote investering of licentiekost)
  • Het pakket is niet aanpasbaar (ik heb functionaliteiten nodig die er niet inzitten)
  • De life-cycle van is te kort (Veel standaardpakketten hebben een life-cycle van 5 jaar en bij elke versie, moet ik mijn maatwerk opnieuw laten maken)
  • De ondersteuning is onvoldoende (Ik verwacht persoonlijke begeleiding en geen doe-het-zelf pakket)

 

3. Véél mensen gaan de software gebruiken

In tegenstelling tot standaardsoftware heeft het Analyz-it maatwerk géén licentiekosten per gebruiker. Dus hoe meer gebruikers hoe liever, want dat brengt de kost per gebruiker naar beneden.

 

4. Véél verschillende locaties

Bij voorkeur zitten de gebruikers op verschillende locaties en/of zijn ze vaak onderweg. Onze software is van nature mobiel, dus een mix van kantoorgebruikers, thuiswerkers en mensen op de baan is ideaal voor ons maatwerk.

 

5. De gebruikers spreken verschillende talen

Onze software wordt ontwikkeld met een optimale scheiding van code, grafische opmaak, vertalingen en inhoud. De code zorgt dat alles werkt en de grafische opmaak zorgt ervoor dat het er goed uitziet. Echter de vertalingen van titels, labels en inhoud zorgt ervoor dat de interface kan gebruikt worden door gebruikers die een andere taal spreken.

 

6. Er moet gecommuniceerd worden met diverse onderliggende systemen

Een onderdeel van een software maatwerk project is vaak de communicatie met verschillende andere systemen in een bedrijf. Hoe meer bronnen gecombineerd moeten worden, hoe groter de kans op maatwerk wordt.
Enkele voorbeelden:

  • Communicatie met een bestaande klanten- of productdatabases
  • Linken met boekhouding, CRM of ERP
  • Productinformatie ophalen uit commerciële PIM databases (PIM = “Product Information Management”)
  • Linken met oudere databases zoals bestaande MS Access toepassingen
  • Integraties met Sharepoint, Teams of Office 365 mails

 

7. De ontwikkeling moet langer dan 5 jaar meegaan.

Onze software toepassingen zijn upgradable. Als je niet elke 5 jaar wil overschakelen van versie of systeem, is ons maatwerk een stabiele oplossing. Wij hebben maatwerk en e-commerce toepassingen draaien die 15 jaar geleden ontwikkeld zijn, en die gaandeweg mee geüpgraded zijn. Zo geniet de klant van een veel grotere ROI.

 

Conclusie

De beslissing om software op maat te ontwikkelen is vaak een combinatie van één of meer van bovenstaande punten. Zit je zelf met twijfels om een toepassing te laten bouwen, twijfel niet langer en contacteer ons voor een vrijblijvend advies. Mailen mag ook naar janvo@analyz-it.be.