OLAP rapportering, wat?

Olap staat voor 'On-line Analytical Processing', waarbij het rekenwerk van een rapport bliksemsnel achter de schermen gebeurt, terwijl men real-time rapporten kan opvragen en aanpassen. Een synoniemen van OLAP is 'Multidimensionele rapportering' zoals gekend in de Microsoft producten 'Analysis Services' en 'Power BI'.

In een wereld die draait rond data is het cruciaal dat bedrijven hun data kunnen interpreteren en benutten. Daarom gaan we vaak na de ontwikkeling van onze webapplicaties verder met interactieve rapportering. Die stelt onze klanten in staat om via Excel rapporten op te vragen en aan te passen. Het grote voordeel van deze methode is dat ze een lage leercurve heeft.

 

Een ander groot voordeel van OLAP rapporten is dat deze rechtstreeks uit de databron komen. Dit voorkomt fouten en veroudering van de data. De gegevens zijn altijd up-to-date en de rapporten kunnen naar wens van de klant worden opgevraagd en aangepast.

 

Omzetrapportering voor Oresto Food Partners

Voor onze klant Oresto Food Partners implementeerden we een OLAP rapport waarmee ze diepgaande analyses kunnen maken van hun webshopgebruik. Dankzij de interactieve rapportering volgen ze nauwgezet de evolutie van de B2B bestelplatformen van hun leden. Zo hebben ze altijd en overal zicht op welke productcategorieën het populairst zijn, welke merken het meest verkocht worden en hoe verschillende klantsegmenten (zoals bv. hotels t.o.v. restaurants) presteren.

 

Het voordeel: Met deze inzichten kan Oresto Food Partners de aankooptrends opvolgen. Hierdoor kunnen ze strategische beslissingen nemen zoals het aanbod aanpassen en marketinginspanningen veranderen.

 

Controlesysteem voor PI-M

PI-M is een centrale gegevensbank voor de uitzendsector. In de database staan gezondheidsbeoordelingen voor elke uitzendkracht die onderworpen is aan gezondheidstoezicht. De bestaansreden van deze database is om dubbele gezondheidsonderzoeken te vermijden, en dus ook de bijhorende kosten te verminderen.

PI-M moet daarom aan de overheid rapporteren dat het aantal medische onderzoeken per werknemer wel degelijk afneemt. Om deze rapportering te vereenvoudigen is een interactief rapport opgesteld. Hiermee kan PI-M onder andere het aantal dubbele onderzoeken per uitzendkantoor monitoren.

 

Het voordeel: Het OLAP rapport helpt niet alleen om de belasting van bedrijfsartsen te verminderen, maar ook om de kosten voor de sociale zekerheid te verlagen. Bovendien hoeft de uitzendkracht minder vaak naar de dokter. Een echte win-win-win situatie dus! 

 

Ook wij maken gebruik van OLAP rapportering

Voor onszelf implementeerden we een OLAP timetracking systeem dat gepresteerde uren per klant, project en taak registreert. Dit zorgt ervoor dat de facturatie naar de klanten toe tot op de minuut nauwkeurig en correct is. Onze klanten hebben daardoor de mogelijkheid om gedetailleerde rapporten op te vragen om te zien wie hoelang aan welke taken heeft gewerkt.

 

Het voordeel: Deze aanpak staat garant voor een open, eerlijke en transparante communicatie en facturatie. Dit versterkt het vertrouwen van de klant en bevordert de administratieve efficiëntie. 


Wil je ook een interactieve rapportering op maat van je applicatie? Neem dan contact op met Analyz-it

Je kan ons steeds een e-mail sturen of ons telefonisch bereiken via 011 74 36 76.

NEEM CONTACT OP VOOR MEER INFO